Focul viu de la Lopatari
Focul Viu este un fenomen natural, asemeni Vulcanilor noroiosi, datorat emanatiei de gaze naturale din pamant, formand flacari ce ard. Este situat pe Valea Slanicului, pe un deal in apropiere de satul Terca (comuna Lopatari), in judetul Buzau.
Acces: de pe DN2 (E85), in comuna Maracineni se face stanga spre Sapoca, ocolindu-se podul. Apoi pe Valea Slanicului, pe drumuri judetene, urmand ruta Beceni-Vintila Voda-Manzalesti, Lopatari-Terca. Se trece de masivul de sare de la Meledic, apoi pe drumul neasfaltat ce trece de localitatea Terca.
Se poate vedea o flacara de pana la 1 m inaltandu-se in bataia vantului. In ceea ce priveste accesul la obiectivul turistic, infrastructura locala este cel putin nesatisfacatoare (se merge pe un drum neasfaltat de aproximativ 7 km pe care foste camioane de armata transporta busteni iar indicatoarele lipsesc).
Zona, cunoscuta sub denumirea de Focul Viu a fost declarata rezervatie geologica in anul 1995, mai apoi primind in aria declarata protejata si niste superafete de padure ce protejeaza alunecarile de teren din zona. Rezervatia se afla pe o terasa a raului Milcov, in apropierea satului Andreiasu de Jos, localitate situata la 37 km de Focsani.
Ceea ce determina aparitia "focului viu" sunt depozitele de hidrocarburi care ies la suprafata. Depozitele de terasa contribuie la aprinderea gazelor. Datorita faptului ca lipsesc marnele, aici nu se formeaza vulcani noroiosi. Numarul acestor focuri este variabil, flacarile avand inaltimi de la 10 cm pana la 50 cm. Cand ploua flacarile se sting insa se vede cum apa bolboroseste in locurile pe unde gazul continua sa iasa.

