Platoul Meledic
Satul Medelic apartine de comuna Manzelesti, judetul Buzau, si este situat la 50 de km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru munti de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii.
Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei (perioada domniei 1869-1914). Moartea subita a arhitectului a facut ca regina sa schimbe amplasamentul castelui (Peles) pentru localitatea Podul Neagului, Sinaia de astazi din judetul Prahova. In Subcarpatii de Curbura, in bazinul superior al raului Slanic (afluent al raului Buzau), intre raul Slanic (S), paraul Jgheab (E), paraul Meledic (N) si paraul Sarat (V), Platoul Meledic este situat la 600 m altitudine fiind constituit din argile si gresii de cuvertura pe melasa miecena salmastra a unui masiv de sare, inconjurata de formatia de gresii si sisturi argiloase.
Aportul din pluvial si lipsa contactului cu masivul de sare (pe care s-a format aceste lacuri) a determinat indulcirea apei si implicit schimbarea vegetatiei. Pesterile de sare de la Manzalesti constituie o salba cuprinzand: pestera din platoul Meledic (cea mai importanta), pesterile din bazinul Jgheabului, reunind 35 mari cavitati dintre care 26 in platoul Meledic si 9 in bazinul Jgheabului. Pesterile prezinta o diversitate de forme insotita de o policromie fascinanta cuprinzand alb imaculat, galben, roz, rosu, maro, cenusiu.
Stalactitele ajng pana la 1, 5 m lungime cu grosimi de 30 cm, la baza, adesea schimbandu-si pozitia de la verticala la varfuri in linie franta (stalactite aberante). Stalagmitele sunt reduse avand cativa cm inaltime si cca. 8 cm diametru la baza. Valoarea stiintifica este completata de existenta in zona a broastei testoase si a scorpionului intr-un regim de clima blanda. Versantii platoului Meledic au canioane adanci de 5-6 m cu latimi de 0, 5 - 3 m si rupturi de panta de 2 m. Subcarpatii Vrancei gazduiesc Pestera 6S de la Meledic - Romania, natura, speologie
Relief extrem de variat (petrografic, geologic, morfologic) ca aspect si denivelari. Peisaje nu foarte spectaculoase daca le privim de la departare, dar de multe ori extrem de atractive daca mergem in mijlocul lor. Cel mai cunoscut punct de interes ar fi carstul pe sare de la Manzalesti/Meledic, unde se afla si Pestera 6S, de doua ori detinatoare a recordului mondial de cea mai lunga cavitate formata in sare.

