Vulcanii Noroiosi
Vulcanii noroiosi reprezinta o rezervatie naturala de tip geologic care se intinde pe o suprafata de aproximativ 30 de hectare. Acestia sunt localizati in Subcarpatii de Curbura, in localitatea Berca din judetul Buzau.
Pentru a ajunge la vulcanii noroiosi mergeti spre Buzaui, din Buzau pe DN 10 spre Brasov pana la kilometrul 18. Acolo se intra in satul Satuci si se face dreapta spre comuna Berca. Dupa ce traversati raul Buzaui, din intersectia marcata corespunzator, cotiti spre stanga peste un pod mai mic. Din acest punct apar indicatoare care va vor ghida.
In momentul in care ajungeti in zona vulcanilor noroiosii va va surprinde o senzatie neobisnuita, pentru veti avea impresia ca sunteti pe o alta planeta. Cand este innorat, platoul arid cu milioane de crapaturi si torenti adanci separati de creste dau impresia ca este sol selenar. Daca apare soarele, da senzatia de desert african pentru ca noroiul isi schimba culoarea din gri in galben deschis.
Vulcanii noroiosii se formeaza datorita eruptiilor de gaze din pamant, care antreneaza spre suprafata namol si apa. Acesti vulcani au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Vulcanii noroiosii mai sunt cunoscuti si sub numele de paclei ale caror conuri nu depasesc 5 - 6 metri inaltime.
De jur imprejur sunt terenuri sterpe, inundate de noroi si acoperite de un strat gros de namol solidificat, crapat, cu creste din loc in loc, din care bolboroseste noroiul care este ciudat de rece. Acest noroi fiind un amestec de gresii, cuartite, ghipsuri, argile, calcare si urme de petrol, antrenate din adancuri de catre gazele naturale ce provin de la peste 3 kilometri adancime, ce trec printr-un sol argilos si se combina cu apa din panza freatica.
Namolul ce iese la suprafata si se usuca, formeaza structuri conice asemanatoare vulcanilor si este rece pentru ca vine din straturile de argila. Pe timp de ploaie apa se scurge in siroaie pe conuri creand prin eroziune un ansamblu de santuri. Apa este cea care isi pune in principal amprenta asupra locului formand torente de adancimi pana la 2-3 metri. In jurul zonei cu cratere, vegetatia devine o "explozie" de verde unde tufe enorme de liliac, flori si copaci tineri si batrani formeaza un peisaj la fel de interesant si de frumos ca vulcanii.
Zona vulcanilor noroiosii este declarata rezervatie naturala si pentru ca in apropierea lor traiesc doua plante foarte rare care nu se mai gasesc in restul Europei, pentru ca au nevoie de un mediu sarat si saruri pentru hrana, pe care le gasesc doar aici.

