Pietroasele
Comuna Pietroasele se afla in zona Dealului Mare, la poalele de sud ale culmilor Istritei, la o distanta de 25 km de municipiul Buzau. Este strabatuta de DN 1B Ploiesti - Buzau, (din care se desprinde DJ 203C care face legatura cu localitatea Naieni).
Localitatea Pietroasele este renumita pentru cultivarea vitei de vie, traditia localitatii a fost confirmata in timp de recunoasterea nationala si internationala a soiurilor de struguri si a vinului care au devenit emblema comunei. In 1893 se infiinteaza la Pietroasele una din primele pepiniere viticole din tara si o scoala viticola menita sa formeze pivniceri si tehnicieni in vinificatie.
1980 este anul descoperirii ruinelor castrului roman si a termelor aflate pe teritoriul comunei. Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut si sub numele popular de "Closca cu puii de aur" a fost descoperit in martie-aprilie 1837 de doi tarani (Ion Lemnar si Stan Avram) in timp ce luau piatra de pe dealul Istrista (750 m). Din tezaurul compus initial se pare din 22 de piese, s-au putut recupera doar 12, in greutate totala de aproape 19 kg.
"Sarbatoarea Tamaioasei": Este un eveniment ce serbeaza culegerea recoltelor de struguri, cand carul tras de boi aduce cosurile incarcate cu struguri de Pietroasele. Apoi, urmand obiceiul, fetele din zona, in costume populare zdrobesc strugurii cu picioarele, marcandu-se astfel inceputul culesului.

