Situl arheologic Carlomanesti
Carlomanesti este un sat in partea de sud a judetului Buzau, in Subcarpatii de Curbura si apartine de comuna Vernesti. Comuna Vernesti, localizata la 4 km nord-vest de municipiul Buzau, adaposteste bogate vestigii ale culturii Monteoru din epoca bronzului, ale civilizatiei fierului din prima epoca Hallstatt, si din epoca dacica.
Din perioada dacica au fost cercetate trei sanctuare si numeroase constructii civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint si celebrele statuete din lut, cunoscute astazi in toata lumea drept "plastica de la Carlomanesti". In vecinatate, pe Arman, sunt cercetate complexe funerare din cimitirul asezarii Monteoru, care a functionat pe Cetatuia.
Pe teritoriul localitatii, in punctul Cetatuia, se gaseste o importanta statiune arheologica cu vestigii de locuire din epoca bronzului (cultura Monteoru) si din epoca geto-dacica, statiunea fiind cercetata arheologic din 1967 si pana in prezent. Un alt obiectiv arheologic este constituit din cimitirul din epoca bronzului (cultura Monteoru), situat in punctul La arman, unde in cursul sapaturilor arheologice dintre 2001-2007 au fost descoperite 24 de morminte precum si vestigii din secolele al VI-lea - al VII-lea d. Hr.

